De wijze hoe om te gaan met het verdelen van pensioen in geval van een echtscheiding kent een beweeglijke historie, hetgeen alles te maken heeft met de maatschappelijke ontwikkelingen rondom samenlevingsvormen en het beëindigen daarvan. Dat brengt met zich mee dat er oog moet zijn voor wetgeving die blijft passen bij die ontwikkelingen. De situatie van één kostwinner in een gezin en de andere ouder die de zorgtaken voor zijn rekening neemt, is al lang de norm niet meer. Daarnaast is in de loop der tijd ook het karakter van pensioen verandert, waardoor bepaalde uitgangspunten en regels niet meer passend zijn. Desalniettemin blijkt wetgeving die regels geeft voor het verdelen van pensioen bij een echtscheiding nog steeds van toegevoegde waarde.

Na het volgen van deze cursus bent u weer goed op de hoogte van de conversie als nieuwe hoofdregel, de wijziging met betrekking tot de automatische werking van de wet en de nieuwe regels rondom het bijzonder partnerpensioen.

Vraag de gratis proefcursus aan

De docent
Prof. dr. Anouk Bollen-Vandenboorn is hoogleraar Grensoverschrijdend Fiscaal Pensioenrecht aan de Universiteit Maastricht. Tevens is zij rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant en lid van het Tuchtcollege van de Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen (NOAB). Naast het geven van onderwijs aan de Universiteit van Aruba in de Master Arubaans Recht – Profiel Fiscaal Recht – adviseert zij de Arubaanse universiteit met betrekking tot dit opleidingsprogramma. Zij is daarnaast als docent verbonden aan de IMFO/Opleidingsinstituut voor de vFAS. Sinds 2015 is zij directeur van ITEM – Instituut voor Transnationale en Euregionale grensoverschrijdende samenwerking en Mobiliteit aan de Universiteit Maastricht. Zij is gepromoveerd op ‘Fiscale aspecten van pensioendeling bij echtscheiding’ (2004). Anouk is als auteur en redacteur verbonden aan diverse boekwerken en publiceert regelmatig.

Liever een andere proefcursus uitproberen?
Dat kan! Om uw kennis te laten maken met ons cursusaanbod kunt u gratis en geheel vrijblijvend alle onderstaande proefcursussen ter waarde van 2 of 3 PO-punten volgen*. Voor één cursus naar keuze krijgt u de punten toegekend:

Bekijk de andere proefcursussen

Waarom nascholen bij PO-Online?
U maakt graag gebruik van kwalitatief hoogstaande nascholing, maar heeft geen tijd om daarvoor dagen weg te zijn. Met ons nascholingspakket heeft u toegang tot ruim 90 cursussen, ontwikkeld in samenwerking met de beste docenten uit uw vakgebied. Daarnaast krijgt u als abonnee ook toegang tot de cursussen van accountants, fiscalisten en notarissen. Dat zijn gezamenlijk meer dan 260 cursussen!

afb_NoVA
  • Efficiënt nascholen wanneer het u uitkomt
  • Onbeperkt toegang tot een uitgebreid cursusaanbod
  • Vakinhoudelijk en actueel
  • Vooraanstaande docenten
  • Altijd en overal toegang tot relevante vakkennis

Abonneren

Wilt u meer ontdekken over PO-Online?
Dan kunt u hier meer informatie vinden over ons uitgebreide cursusaanbod, proefcursussen en abonnementen. U kunt ook contact met ons opnemen via de volgende kanalen:

Tel: 030 – 26 44 100
E-mail: [email protected]
Website: www.po-online.nl

*De online proefcursussen zijn onderhevig aan verandering. Kijk voor het actuele aanbod op onze website.

logo_PO-online

PO-Online

Nascholen wanneer het u uitkomt

Ontdek de voordelen van online nascholing