Iedereen weet dat online communicatie sinds de coronacrisis belangrijker is dan ooit. Een voorbeeld van online communicatie is de e-mail. Dat dit veilig moet gebeuren is een must, vooral in de advocatuur. Het is van essentieel belang dat derden of, in het ergste geval, de wederpartij geen toegang kan krijgen tot de vertrouwelijke communicatie tussen cliënt en advocaat.
U denkt nu vast, waarom zouden andere mensen toegang kunnen krijgen tot mijn e-mail? ABN Amro en marktonderzoeksbureau MWM2 hebben een onderzoek gedaan onder 168 bedrijven. Hieruit is gebleken dat het gros van de bedrijven zeer kwetsbaar is voor cyberaanvallen, omdat zij zich sterk inzetten op digitale dataverwerking en communicatie. Cybercrime is breed, maar heeft veel te maken met e-mail. Schrik niet, maar 90% van de Nederlandse bedrijven heeft het e-maildomein onvoldoende beveiligd en is hier dus gevoelig voor. Advocatenkantoren doen het zelfs nog slechter, 95% van de kantoren is niet goed beschermd. Voor kwaadwillenden is het dus relatief makkelijk om schade aan te richten bij deze kantoren. Zeker nu het voor iedereen eenvoudig is om via internet hackingtools te kopen.
Wanneer het e-mailsysteem van uw organisatie wordt misbruikt door hackers in phishing-aanvallen op uw cliënten en werknemers kan dit veel negatieve publiciteit en imagoschade opleveren. Dit is zonde, want het kost een organisatie veel tijd, geld en energie om een goede merkidentiteit en een positief imago op te bouwen.
Het is daarom echt belangrijk dat kantoren anno 2021 op de hoogte zijn van deze frauduleuze praktijken. Daarnaast is het van belang dat kantoren op de hoogte zijn van de beveiligingsstatus van het eigen e-maildomein. Als een kantoor niet goed beschermd blijkt, is de server vrij eenvoudig wel goed te beveiligen. Vergelijk deze bescherming met de beveiliging van een website, een maatregel die de meeste kantoren inmiddels hebben genomen. Bedrijven kunnen zich, misschien met wat hulp, makkelijk tegen deze vorm van cybercriminaliteit wapen.
Maar, hoe kan u uzelf beschermen tegen cybercriminaliteit?
Als eerst kan u via mailikveilig.nl op een veilige manier inzicht krijgen in hoe spoofing in zijn werk gaat indien uw e-maildomein onvoldoende beschermd is. Als dit het geval is, kan het echt geen kwaad om uzelf eens te verdiepen in dit onderwerp. Google eens op de termen DMARC, DKIM & SPF. Door hier aanpassingen aan te laten doen, kan uw e-mail alleen nog maar worden gebruikt voor de juiste doeleinden.
Kevlarr helpt u graag bij deze aanpassingen. Wij kunnen uw organisatie, merk en identiteit beschermen tegen e-mail identiteitsfraude. Ga naar mailikveilig.nl en doe de test of lees meer!