Wat in januari begon met het niet toelaten van mensen uit risicogebieden, hygiënevoorschriften en sociale afstand, eindigde in februari met sluiting van het bedrijfsrestaurant, een algeheel bezoekverbod en het meten van lichaamstemperatuur van werknemers.
Jean Schreurs, deputy general counsel bij de Eindhovense chipmaker NXP: ‘We zeiden: luister, we proberen op deze manier maatregelen te nemen waarbij het risico op besmetting onderling zo klein mogelijk blijft. We waarborgen de privacy. We registreren geen gegevens. We nemen alleen de temperatuur op. En als blijkt dat een werknemer een te hoge temperatuur heeft, dan wordt hij naar huis gestuurd,’ vertelt Schreurs. Niet alleen de Ondernemingsraad, maar ook privacy experts en de autoriteiten bogen zich erover.
Schreurs vond de maatregelen best ver gaan toen ze net werden genomen: ‘De crisis was op dat moment gaande in China. Waarom zouden we ons druk maken in Nederland?’ Die houding was van korte duur. Al heel snel werd het, ook onder medewerkers, gemeengoed dat maatregelen noodzakelijk waren.
Hij had de impact van het coronavirus wel eerder willen beseffen: ‘We moeten ons er allemaal een beetje voor schamen dat we dat niet gezien hebben. Laten we wel zijn: de media en de politiek, eigenlijk iedereen, is er pas aandacht aan gaan besteden toen ze er zelf mee te maken kregen.’
Onderhuidse cultuurverschillen
Dat COVID-19 een wereldwijd probleem is, maakt de situatie extra complex vertelt Schreurs: ‘Als het spannend en moeilijk wordt, ben je genegen om vanuit je eigen achtergrond te praten. Dan zit er toch ergens een soort nationalisme in: we doen het in Nederland toch wel het beste. Amerikanen hebben dat ook en denken: wij doen het eigenlijk toch wel erg goed.’ Volgens Schreurs heeft het impact op discussies: ‘Ook al proberen we tot één standpunt te komen, je zit toch met onderhuidse cultuurverschillen. Daarbij heeft Duitsland weer andere voorschriften dan bijvoorbeeld België, Frankrijk, Maleisië, Thailand of China.’
Momenteel hanteert NXP wereldwijd dezelfde voorschriften in fabrieken, met ruimte voor uitzonderingen indien lokale voorschriften dat vereisen. Waar Schreurs een duidelijk verschil ziet, is in het gebruik van corona-apps waarmee gezondheidsgegevens worden geregistreerd. Zoals bijvoorbeeld in Maleisië, waar medewerkers via een app vragen over de gezondheid moeten beantwoorden en een ‘groene app’ moeten hebben voordat ze naar binnen mogen. Ook bij NXP. ‘De overheid zegt daar dat registratie van gezondheidsgegevens een verplichting is om als bedrijf open te blijven terwijl onze privacy juristen er met een juridische bril naar kijken en constateren dat dit in Europa en de VS zo niet mag.’ Onontgonnen gebied, vertel Schreurs. ‘Je bent voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen’.
Het volledige interview met Jean Schreurs lezen? Ga naar de Jurist, een nieuwe uitgave van FD Business. Zakelijk nieuws, juridisch perspectief.