Amsterdam

De rechters zijn overbelast. De rechtspleging in Nederland staat momenteel zó onder druk dat het voor de meeste burgers en bedrijven te kostbaar en tijdrovend is naar de rechter te stappen. Om te zorgen dat mensen wel de hulp krijgen die ze nodig hebben en de rechtsstaat beschermd blijft, gaat de sector met Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in debat over een oplossing. Hoe kunnen conflicten worden opgelost voordat ze bij de rechter terecht hoeven te komen? En zijn wijk- en buurtrechters de toekomst?

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker is bezig met experimenten om de druk binnen de rechtspleging te verlichten. Tegelijkertijd draait hij bezuinigingen niet terug en zijn juristen, wetenschappers en belanghebbenden het nog niet eens over hóe de rechtspleging verlicht moet worden. Een van de ideeën is om de rechtshulp open te stellen voor niet-advocaten, zoals verzekeraars en mediators. Is dat een goed idee? En kan het efficiënter als zaken wel bij de rechter terecht komen?

SPREKERS

Sander Dekker is Minister voor Rechtsbescherming sinds 2017.

Edo Groenewald is oud-advocaat, bestuurder van verschillende commerciële en culturele instellignen, oud-raadsheer-plaatsvervanger in het Hof Den Bosch. Daarnaast is hij mede-auteur van Naar vernieuwing van de (civiele) rechtspleging (2019).

Rogier Hartendorp is rechter in de Rechtbank Den Haag en bijzonder hoogleraar maatschappelijke effectiviteit van de rechtspleging aan de Universiteit Leiden.

Wim Wetzels is sinds 1992 kantonrechter in Rotterdam en als (mede-)projectleider betrokken bij de pilot van de Rotterdamse Regelrechter. Tevens is hij sinds maart 2019 raadsheer-plaatsvervanger bij het Hof in Amsterdam.

Don Ceder is advocaat en fractievoorzitter van ChristenUnie Amsterdam. Zijn bijdrage om de rechtspositie van huishoudens te verbeteren leverde Ceder in 2014 een nominatie voor Amsterdammer van het jaar op. In 2019 werd hij vanwege zijn werkzaamheden advocaat genomineerd voor een Gouden Zandloper award.

Meer informatie en aanmelding