Tegen mensen die misbruik maken van het coronavirus treedt justitie harder en sneller op. Tegelijk vertraagt de uitvoering van het strafrecht: alle taakstraffen zijn bijvoorbeeld stopgezet.

strafrecht-pixabay-cocoparisienne

Justitie straft strenger of juist niet

Door de coronacrisis worden delicten enerzijds zwaarder bestraft en anderzijds juist lichter.

kahoot4

‘Digitale VrijMiBo lichtpuntje aan het einde van de werkweek’

Sinds vorige week houdt Fort Advocaten in Amsterdam een digitale VrijMiBo. 'We missen elkaar.'

taylor 2

Virtuele bootcamp voor medewerkers Taylor Wessing

Internationaal advocatenkantoor Taylor Wessing (vestigingen in Amsterdam en Eindhoven) start met virtueel bootcampen om personeel fit te houden.

Het juridisch haastwerk achter de corona-maatregelen heeft wel erg vage rechtsnormen opgeleverd, vinden strafpleiters Gerard Spong en Tjalling van der Goot. Beiden zien een rol voor de advocaat als bewaker van de rechtsstaat. ‘Wij kunnen tegenspraak bieden.’

sponggoot

‘Rechtsstaat wordt geofferd voor het medisch heil’

Strafpleiters Gerard Spong en Tjalling van der Goot vinden dat de vage normen van de noodmaatregelen leiden tot willekeur.

Gesloten rechtbanken

Nu de rechtbanken en gerechtshoven fysiek gesloten zijn, worden urgente zaken via video- en telefoonverbinding behandeld. Strafrechtadvocaten verlenen bijstand op afstand. Dat gaat goed, maar heeft ook zijn beperkingen. De rechtbanken blijven ook na 6 april dicht.

Businessman sitting at workplace improve knowledge using online lessons

Rechtsbijstand op afstand: ‘suboptimaal’

Door de coronacrisis verlenen strafrechtadvocaten noodgedwongen bijstand op afstand. Dat gaat goed, maar heeft ook zijn beperkingen.

onmiskenbaar onverbindend

Rechtbanken blijven na 6 april dicht

Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges blijven ook na 6 april gesloten vanwege de coronacrisis.

Er komen steeds meer initiatieven van advocaten die ondernemers in nood gratis of tegen een gereduceerd tarief van advies voorzien.

vesper

Advocaten helpen ondernemers in nood

Er komen steeds meer initiatieven van advocaten die ondernemers in nood gratis of tegen een gereduceerd tarief van advies voorzien.

Extra steun

Advocaten die op toevoeging werken en nu door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot krijgen van de Raad voor Rechtsbijstand. De Vereniging Advocatenbelangen vindt de toegezegde extra steunmaatregelen onvoldoende. Volgens de VA hebben toevoegingsadvocaten meer financiële bijstand nodig om het hoofd boven water te houden.

fonds

Advocatenbelangen: steunmaatregelen onvoldoende

De Vereniging Advocatenbelangen vindt de toegezegde extra steunmaatregelen van de Raad voor Rechtsbijstand onvoldoende.

geld-portemonnee-blut-failliet-Pixabay-Chronomarchie

Extra steunmaatregelen voor sociale advocaten

Advocaten die op toevoeging werken en nu door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot krijgen.

coranavirus-4929536__340

Pilot betere opvang rechtzoekende uitgesteld

De pilot 'Samenwerken in de eerste lijn' is door de coronacrisis voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Binnen een week van advocaat-stagiair naar ic-verpleegkundige. De Limburgse Marlène Bergmans (46) vindt dat ze nu in haar oude beroep waardevoller is. ‘Op de intensive care kan ik een grote bijdrage leveren.’

marlene4

Advocaat-stagiair werpt zich op als ic-verpleegkundige

De Limburgse advocaat-stagiair Marlène Bergmans keert tijdelijk terug naar haar baan van ic-verpleegkundige. 'Ik ben daar harder nodig'.

De ict-afdelingen van kantoren draaien vele overuren om werken vanuit huis mogelijk te maken. Tegelijk biedt de crisis grote kansen voor technologische vernieuwing. ‘Dit betekent een keerpunt’.

cloud

Opeens wordt technologie omarmd

Tijdens de corona-crisis wordt de inzet van technologie opeens cruciaal voor kantoren.

Sociale advocatuur

De sociale advocatuur heeft geen grammetje vet meer op de botten. De sector heeft snel en onvoorwaardelijk steun nodig, stelt strafrechtadvocaat Robert Malewicz.

Robert-Malewicz-voorkeur-

‘Massieve hulp nodig voor sociale advocatuur’

De sociale advocatuur heeft geen grammetje vet op de botten. De sector heeft snel en onvoorwaardelijk steun nodig, stelt advocaat Robert Malewicz.

Hoe ervaren advocaten de coronacrisis? Bedreigt die de continuïteit van hun kantoor? Bekijk hier portretten van vier advocaten.

portret jorg (1) s

Wachten op betere tijden

Hoe ervaren advocaten de coronacrisis? Bedreigt deze de financiële continuïteit van hun kantoor? Portret van vier advocaten.

Bram

Vlaamse advocaten online solidair tijdens crisis

Via het online platform advocatentegencorona.be helpen Vlaamse advocaten elkaar met praktische hulp en informatie.

virus-4810549_1920

Insolventiejuristen roepen op tot invoering WHOA

In een open brief roepen insolventiejuristen de politiek op tot onmiddellijke invoering van Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).

Financiële gevolgen

In de strijd tegen de corona-uitbraak zijn alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges tot en met 6 april gesloten. Specialisatieverenigingen luiden als gevolg van de maatregel de noodklok voor advocaten die in de problemen komen. ‘Zorg voor een overbruggingsregeling of voorschotregeling.’

quarantine-4925797_1280

Specialisatieverenigingen: ‘Compenseer advocaten die in de problemen komen’

Nu rechtbanken gesloten zijn luiden specialisatieverenigingen de noodklok voor advocaten die in de problemen komen.

Expertise gevraagd

Het is alle hens aan dek bij veel advocatenkantoren. De coronacrisis doet een dringend beroep op hun inhoudelijke expertise. Van het adviseren over werktijdverkorting tot het organiseren van extra financiën, advocaten staan midden in de actualiteit.

scrabble

Werken aan het coronafront

De coronacrisis doet een dringend beroep op de expertise van advocatenkantoren. Het is alle hens aan dek.

crona

Berichtgeving NOvA-crisisteam

De NOvA heeft naar aanleiding van de corona-pandemie een crisisteam opgericht. Op een speciale webpagina houdt de NOvA de advocatuur op de hoogte.

Burgerlijke rechtsvordering in tijden van corona

Hoe krijg je processtukken tijdig op de plaats van bestemming als corona communicatie langs de traditionele weg belemmert? Civilist Willem Heemskerk, advocaat bij Pels Rijcken, zet de mogelijkheden op een rijtje.

postman-3066598_1920

Burgerlijke rechtsvordering in tijden van corona

Hoe krijg je processtukken tijdig op de plaats van bestemming als corona de traditionele weg belemmert? Civilist Willem Heemskerk legt uit.

onmiskenbaar onverbindend

Rechtbanken vanaf dinsdag dicht

In verband met de uitbraak van het coronavirus gaan vanaf dinsdag 17 maart tot 6 april rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges dicht.

virus-4810549_1920

Gedetineerden mogen geen bezoek ontvangen

Vanaf zaterdag wordt in alle justitiële inrichtingen het bezoek aan gedetineerden opgeschort, meldt het ministerie van Veiligheid & Justitie.

Thuis werken

Meerdere advocatenkantoren hebben hun personeel gevraagd thuis te werken. Zo er wordt vergaderd, dan gebeurt dat langs digitale weg.

coranavirus-4929536__340

Kantoren vragen personeel thuis te werken

Diverse kantoren hebben het personeel gevraagd met ingang van vandaag thuis te werken.