Vangnet sociaal advocaten

Sociaal advocaten met een omzetdaling in 2020 van meer dan twintig procent, kunnen een financiële tegemoetkoming van maximaal veertigduizend euro krijgen. Dit “vangnet” voor de coronacrisis komt in aanvulling op eerdere steunmaatregelen voor de sociale advocatuur.

fonds

Coronasteun voor sociaal advocaten

Sociaal advocaten met een omzetdaling in 2020 van meer dan twintig procent, kunnen een financiële tegemoetkoming krijgen.

Pleiten tegenover het beeldscherm

Stuur processtukken vooraf toe, log tijdens een schorsing echt uit en breng je toga tijdig naar de stomerij. Advies van advocaten voor advocaten bij het verlenen van rechtsbijstand op afstand.

Jan Vlug

Pleiten tegenover het beeldscherm

Stuur processtukken vooraf toe, log tijdens een schorsing echt uit en breng je toga tijdig naar de stomerij.

vrouwe-justitia-rechtbank-tucht-rechtspraak-trias-pixel2013-1

Rechtbank Amsterdam opent zittingszalen in WTC

Rechtbank Amsterdam heeft vanaf maandag 18 mei vier zittingszalen geopend in het nabijgelegen World Trade Center.

Rechten verdachten en slachtoffers in het geding

Advocaten zijn niet te spreken over de coronamaatregelen die rechtbanken, politiebureaus en gevangenissen nemen. Het schaadt zowel verdachten als slachtoffers, zeggen ze.

corona_rechtbank_DenBosch_AS_4715 s

Rechten verdachten en slachtoffers in het geding

Advocaten zijn niet te spreken over de coronamaatregelen die rechtbanken, politiebureaus en gevangenissen nemen.

Anderhalvemeter-samenleving

Stickers op de vloeren, verschillende looproutes, een clean desk policy en desinfecteerpompjes op alle afdelingen. Advocatenkantoren bereiden zich zorgvuldig voor op het moment dat weer meer medewerkers naar kantoor komen.

1,5 m kantoor

Kantoren bereiden zich voor op anderhalvemeter-economie

Advocatenkantoren bereiden zich zorgvuldig voor op het moment dat weer meer medewerkers naar kantoor komen.

Businessman sitting at workplace improve knowledge using online lessons

Ook RvR halveert verplichte opleidingspunten

In navolging van de NOvA halveert de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) het aantal opleidingspunten dat advocaten in 2020 moeten behalen.

possible-953169_1280

Dit jaar minder PO-punten nodig

De algemene raad van de NOvA vindt dat advocaten dit jaar slechts de helft van het verplichte aantal opleidingspunten hoeven te halen.

onmiskenbaar onverbindend

NOvA: geen zittingen op zaterdag

De Rechtspraak heeft de NOvA verzekerd dat er vanaf 11 mei geen zittingen op zaterdag zullen worden gehouden.

evrm2

NJCM: mensenrechten binnen strafketen in gedrang

Door de coronacrisis komen in de strafketen fundamentele mensenrechten in het gedrang. Dat schrijft het NJCM aan minister Grapperhaus

De nieuwbakken anderhalvemeter-samenleving werpt allerlei juridische vragen op. Advocaten helpen bij het oplossen daarvan. In de horeca, op scholen en in verpleeghuizen. ‘Wij brengen de juridische consequenties in kaart en denken mee.’

katja4

De anderhalvemeter-advocaat

De nieuwbakken anderhalvemeter-samenleving werpt allerlei juridische vragen op. Advocaten helpen bij het oplossen daarvan.

rechtbank-hamer-rechter-tucht-Pixabay-succo

Rechtspraak voor sommige zaakstypen weer op halve kracht

De Rechtspraak schat dat voor sommige zaakstypen ongeveer de helft van het normale aantal zittingen wordt gehouden.

mailbox-507594_1280

Deurwaarders mogen exploten in brievenbus deponeren

Gerechtsdeurwaarders mogen tijdens de coronacrisis hun stukken afgeven door die in iemands brievenbus te doen, zonder dat het ten koste gaat van de…

De rechtspraak behandelt vanaf 11 mei weer op beperkte schaal rechtszaken in de zittingszaal, in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Publiek krijgt nog altijd geen toegang.

vrouwe-justitia-rechtbank-tucht-rechtspraak-trias-pixel2013-1

Rechtbanken vanaf 11 mei weer beperkt open

De rechtspraak behandelt vanaf 11 mei weer op beperkte schaal rechtszaken in de zittingszaal, in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten

geld-biljetten-omkoping-Pixabay-Geralt

Kabinet bereid tot extra steun aan sociaal advocaten

Het kabinet is bereid en in staat extra steun te bieden aan de sociale advocatuur, zo hebben de ministers Dekker en Grapperhaus donderdag laten weten.

Kort na invoering van de coronamaatregelen werd Frans Knüppe verkozen tot algemeen deken. ‘Het aanbod van onze dienstverlening moeten we zo goed mogelijk intact houden.’

Frans Knüppe klein

Alle hens aan dek voor nieuwe algemeen deken

Kort na invoering van de coronamaatregelen werd Frans Knüppe verkozen tot algemeen deken.

Enquête

Hoe hard wordt de advocatuur geraakt door de coronacrisis? Het Advocatenblad peilde de stemming in de beroepsgroep. De uitkomsten van deze enquête zijn eerder confronterend dan verrassend.

Grafiek 11

Met duur van crisis stijgen de zorgen

Hoe hard wordt de advocatuur geraakt door de coronacrisis? Het Advocatenblad peilde de stemming in de beroepsgroep.

Virtuele zittingen

Naast urgente rechtszaken laat de Rechtspraak sinds 7 april zo veel mogelijk andere zaken doorgaan. Zittingen vinden vaak virtueel plaats: via Skype of telehoren. Vier advocaten delen hun ervaringen.

Lydia Visscher2

Virtuele zittingen: advocaten delen hun ervaringen

Steeds meer zittingen vinden virtueel plaats: via Skype of telehoren. Vier advocaten delen hun ervaringen.

Duthler

Eerste Kamer stemt in met Spoedwet

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met de spoedwet die onder meer regelt dat rechtbanken digitale zittingen kunnen houden.

vooralsnog onverantwoord

Dekker onderzoekt extra maatregelen sociale advocatuur

Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt de mogelijkheden om aanvullende maatregelen te nemen voor sociaal advocaten.

jan6

Advocaat in de New York lockdown

Vanuit de lockdown in New York adviseert Baker McKenzie-advocaat Jan Joosten Nederlandse bedrijven over de Amerikaanse coronajungle.

De Rechtspraak maakt zijn gebouwen zo spoedig mogelijk klaar voor een samenleving waar anderhalve meter afstand voorlopig de norm is. Dat zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, in het gepubliceerde jaarverslag van de Rechtspraak.

Henk-Naves-3

Henk Naves: ‘Rechtsgebouwen zo snel mogelijk coronaproof’

De Rechtspraak maakt zijn gebouwen zo spoedig mogelijk klaar voor een samenleving waar anderhalve meter afstand voorlopig de norm is.

De linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen dat minister Dekker voor Rechtsbescherming een redelijk inkomen voor sociaal advocaten en tolken/vertalers garandeert. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die SP-Kamerlid Michiel van Nispen stelt aan Dekker, ook namens GroenLinks en PvdA.

sp_nispen_van

Linkse fracties willen extra steun voor sociaal advocaten

De linkse oppositiepartijen willen dat minister Dekker een redelijk inkomen voor sociaal advocaten en tolken/vertalers garandeert.

Door de coronacrisis lopen deals, fusies en overnames sterk terug. Het type werk binnen M&A secties van kantoren verschuift. Hoe zal de markt zich ontwikkelen? ‘Het is onmogelijk nu al te weten waar deze vrijwel allesomvattende crisis toe zal leiden.’

Wouter Helder

De storm op de M&A markt doorstaan

Door de coronacrisis lopen deals, fusies en overnames sterk terug. Het type werk verschuift.

De coronacrisis bedreigt een kwart van alle advocatenkantoren in hun bestaan, blijkt uit een enquête van het Advocatenblad onder de beroepsgroep. Met name kleine kantoren hebben het moeilijk.

Grafiek vraag 5

Corona bedreigt kwart van kantoren in hun bestaan

De coronacrisis bedreigt een kwart van alle advocatenkantoren in hun bestaan, blijkt uit een enquête van het Advocatenblad onder de beroepsgroep.

De ministers Dekker (voor Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben een spoedwet ingediend die het mogelijk dat rechtbanken elektronisch zitting houden. Ook rechtspersonen kunnen dankzij de tijdelijke wet rechtsgeldige besluiten nemen.

blauwestoelentk01_0

Spoedwet digitaal vergaderen naar de Kamer

Een tijdelijke spoedwet maakt het mogelijk dat rechtbanken elektronisch zitting houden en rechtspersonen rechtsgeldige besluiten nemen.

translate-110777_1280

Tolken en vertalers in nood

Registertolken en -vertalers hebben door de coronacrisis hun inkomen veelal volledig zien wegvallen, blijkt uit een enquête onder de beroepsgroep.

hands-1063442_1280

Herstel M&A markt laat zich moeilijk voorspellen

Het laat zich moeilijk voorspellen hoe lang het duurt voordat de M&A markt na de pandemie aantrekt, stelt Allen & Overy in zijn Global M&A Insights.

De Rechtspraak probeert vanaf 7 april zoveel mogelijk zaken op afstand te behandelen, zonder fysieke aanwezigheid van procespartijen.

IMG_0529_Charlotte Helmerklein

Rechtspraak gaat meer zaken afhandelen

De rechtbanken en gerechtshoven willen vanaf 7 april meer en ook andere soorten zaken op afstand afhandelen dan de afgelopen weken het geval was.

Diverse advocatenkantoren bieden ondernemers de helpende hand met zogeheten corona helpdesks.

call-centre-4246700_1280

NautaDutilh start gratis helpdesk voor MKB-ondernemers en zzp’ers

NautaDutilh start met gratis juridische hulp voor MKB-ondernemers en zzp’ers die geconfronteerd worden met juridische vragen rondom COVID-19.

scrabble

Ook De Clercq biedt hulp met Juridische Corona Helpdesk

Ook De Clercq heeft een Juridische Corona Helpdesk ingericht.

Tegen mensen die misbruik maken van het coronavirus treedt justitie harder en sneller op. Tegelijk vertraagt de uitvoering van het strafrecht: alle taakstraffen zijn bijvoorbeeld stopgezet.

strafrecht-pixabay-cocoparisienne

Justitie straft strenger of juist niet

Door de coronacrisis worden delicten enerzijds zwaarder bestraft en anderzijds juist lichter.

Er wordt niet alleen online gewerkt. Kantoren proberen ook de sociale binding tussen medewerkers langs digitale weg in stand te houden.

kahoot4

‘Digitale VrijMiBo lichtpuntje aan het einde van de werkweek’

Sinds vorige week houdt Fort Advocaten in Amsterdam een digitale VrijMiBo. 'We missen elkaar.'

taylor 2

Virtuele bootcamp voor medewerkers Taylor Wessing

Internationaal advocatenkantoor Taylor Wessing (vestigingen in Amsterdam en Eindhoven) start met virtueel bootcampen om personeel fit te houden.

Het juridisch haastwerk achter de corona-maatregelen heeft wel erg vage rechtsnormen opgeleverd, vinden strafpleiters Gerard Spong en Tjalling van der Goot. Beiden zien een rol voor de advocaat als bewaker van de rechtsstaat. ‘Wij kunnen tegenspraak bieden.’

sponggoot

‘Rechtsstaat wordt geofferd voor het medisch heil’

Strafpleiters Gerard Spong en Tjalling van der Goot vinden dat de vage normen van de noodmaatregelen leiden tot willekeur.

Gesloten rechtbanken

Nu de rechtbanken en gerechtshoven fysiek gesloten zijn, worden urgente zaken via video- en telefoonverbinding behandeld. Strafrechtadvocaten verlenen bijstand op afstand. Dat gaat goed, maar heeft ook zijn beperkingen. De rechtbanken blijven ook na 6 april dicht.

Businessman sitting at workplace improve knowledge using online lessons

Rechtsbijstand op afstand: ‘suboptimaal’

Door de coronacrisis verlenen strafrechtadvocaten noodgedwongen bijstand op afstand. Dat gaat goed, maar heeft ook zijn beperkingen.

onmiskenbaar onverbindend

Rechtbanken blijven na 6 april dicht

Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges blijven ook na 6 april gesloten vanwege de coronacrisis.

Er komen steeds meer initiatieven van advocaten die ondernemers in nood gratis of tegen een gereduceerd tarief van advies voorzien.

vesper

Advocaten helpen ondernemers in nood

Er komen steeds meer initiatieven van advocaten die ondernemers in nood gratis of tegen een gereduceerd tarief van advies voorzien.

Extra steun

Advocaten die op toevoeging werken en nu door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot krijgen van de Raad voor Rechtsbijstand. De Vereniging Advocatenbelangen vindt de toegezegde extra steunmaatregelen onvoldoende. Volgens de VA hebben toevoegingsadvocaten meer financiële bijstand nodig om het hoofd boven water te houden.

fonds

Advocatenbelangen: steunmaatregelen onvoldoende

De Vereniging Advocatenbelangen vindt de toegezegde extra steunmaatregelen van de Raad voor Rechtsbijstand onvoldoende.

geld-portemonnee-blut-failliet-Pixabay-Chronomarchie

Extra steunmaatregelen voor sociale advocaten

Advocaten die op toevoeging werken en nu door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot krijgen.

coranavirus-4929536__340

Pilot betere opvang rechtzoekende uitgesteld

De pilot 'Samenwerken in de eerste lijn' is door de coronacrisis voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Binnen een week van advocaat-stagiair naar ic-verpleegkundige. De Limburgse Marlène Bergmans (46) vindt dat ze nu in haar oude beroep waardevoller is. ‘Op de intensive care kan ik een grote bijdrage leveren.’

marlene4

Advocaat-stagiair werpt zich op als ic-verpleegkundige

De Limburgse advocaat-stagiair Marlène Bergmans keert tijdelijk terug naar haar baan van ic-verpleegkundige. 'Ik ben daar harder nodig'.

De ict-afdelingen van kantoren draaien vele overuren om werken vanuit huis mogelijk te maken. Tegelijk biedt de crisis grote kansen voor technologische vernieuwing. ‘Dit betekent een keerpunt’.

Opeens wordt technologie omarmd

Tijdens de corona-crisis wordt de inzet van technologie opeens cruciaal voor kantoren.

Sociale advocatuur

De sociale advocatuur heeft geen grammetje vet meer op de botten. De sector heeft snel en onvoorwaardelijk steun nodig, stelt strafrechtadvocaat Robert Malewicz.

Robert-Malewicz-voorkeur-

‘Massieve hulp nodig voor sociale advocatuur’

De sociale advocatuur heeft geen grammetje vet op de botten. De sector heeft snel en onvoorwaardelijk steun nodig, stelt advocaat Robert Malewicz.

Hoe ervaren advocaten de coronacrisis? Bedreigt die de continuïteit van hun kantoor? Bekijk hier portretten van vier advocaten.

portret jorg (1) s

Wachten op betere tijden

Hoe ervaren advocaten de coronacrisis? Bedreigt deze de financiële continuïteit van hun kantoor? Portret van vier advocaten.

Bram

Vlaamse advocaten online solidair tijdens crisis

Via het online platform advocatentegencorona.be helpen Vlaamse advocaten elkaar met praktische hulp en informatie.

virus-4810549_1920

Insolventiejuristen roepen op tot invoering WHOA

In een open brief roepen insolventiejuristen de politiek op tot onmiddellijke invoering van Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).

Financiële gevolgen

In de strijd tegen de corona-uitbraak zijn alle rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges tot en met 6 april gesloten. Specialisatieverenigingen luiden als gevolg van de maatregel de noodklok voor advocaten die in de problemen komen. ‘Zorg voor een overbruggingsregeling of voorschotregeling.’

quarantine-4925797_1280

Specialisatieverenigingen: ‘Compenseer advocaten die in de problemen komen’

Nu rechtbanken gesloten zijn luiden specialisatieverenigingen de noodklok voor advocaten die in de problemen komen.

Expertise gevraagd

Het is alle hens aan dek bij veel advocatenkantoren. De coronacrisis doet een dringend beroep op hun inhoudelijke expertise. Van het adviseren over werktijdverkorting tot het organiseren van extra financiën, advocaten staan midden in de actualiteit.

scrabble

Werken aan het coronafront

De coronacrisis doet een dringend beroep op de expertise van advocatenkantoren. Het is alle hens aan dek.

crona

Berichtgeving NOvA-crisisteam

De NOvA heeft naar aanleiding van de corona-pandemie een crisisteam opgericht. Op een speciale webpagina houdt de NOvA de advocatuur op de hoogte.

Burgerlijke rechtsvordering in tijden van corona

Hoe krijg je processtukken tijdig op de plaats van bestemming als corona communicatie langs de traditionele weg belemmert? Civilist Willem Heemskerk, advocaat bij Pels Rijcken, zet de mogelijkheden op een rijtje.

postman-3066598_1920

Burgerlijke rechtsvordering in tijden van corona

Hoe krijg je processtukken tijdig op de plaats van bestemming als corona de traditionele weg belemmert? Civilist Willem Heemskerk legt uit.

onmiskenbaar onverbindend

Rechtbanken vanaf dinsdag dicht

In verband met de uitbraak van het coronavirus gaan vanaf dinsdag 17 maart tot 6 april rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges dicht.

virus-4810549_1920

Gedetineerden mogen geen bezoek ontvangen

Vanaf zaterdag wordt in alle justitiële inrichtingen het bezoek aan gedetineerden opgeschort, meldt het ministerie van Veiligheid & Justitie.

Thuis werken

Meerdere advocatenkantoren hebben hun personeel gevraagd thuis te werken. Zo er wordt vergaderd, dan gebeurt dat langs digitale weg.

coranavirus-4929536__340

Kantoren vragen personeel thuis te werken

Diverse kantoren hebben het personeel gevraagd met ingang van vandaag thuis te werken.