Condoleance Derk Wiersum breed 2

Hoger beroep

Het gerechtshof Amsterdam heeft de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum ook in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel. Het OM had een levenslange gevangenisstraf tegen hen geëist. Het hof spreekt van een ‘volstrekt gewetenloze’ moord.

Het Openbaar Ministerie had ook in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum. Het OM ziet de beide mannen als zogeheten medeplegers. Zij hebben nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van de huurmoord. Hun ontkennende verklaringen zijn volgens justitie ongeloofwaardig. Moreno B. (34) en Giërmo B. (39) hebben ook tijdens het proces in hoger beroep zij ontkend dat zij de daders zijn van de schokkende moord op de advocaat.

HH-202252515a

Ook in hoger beroep dertig jaar cel voor moord Wiersum

Moreno B. en Giërmo B. zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op advocaat Derk Wiersum.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

OM eist ook in hoger beroep levenslang in zaak Wiersum

OM eist ook in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf tegen de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum.

Jaouad F. (28), neef van Ridouan Taghi, had een sturende rol in de voorbereiding van de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat blijkt volgens het OM uit ontsleuteld berichtenverkeer.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak rond de voorbereidingen voor de moord op Wiersum laat nog zeker een jaar op zich wachten. Het OM gokt op “na de zomer 2023”.

De twee uitvoerders van de moord op Wiersum zijn vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot dertig jaar cel. Het hoger beroep in die zaak staat begin volgend jaar gepland. De zaak van de uitvoerders van de moord (zaak Pulheim) en die van de voorbereiding van de moord (zaak Buizerd) zijn nauw met elkaar verweven, mede hierdoor duurt de behandeling van deze zaak langer dan eerder gepland.

Deze zomer werd bekend dat Krystian M. (27), ook verdachte in de zaak Buizerd, door een anonieme getuige wordt genoemd als de persoon die de uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries rechtstreeks aanstuurde. Deze anonieme getuige ‘5089’ heeft ook verklaringen afgelegd over de voorbereidingen van de moord op Wiersum. Hij zal eind dit jaar en begin volgend jaar hier nader over bevraagd worden.

HH-202252515a

OM: Neef Taghi had sturende rol bij voorbereiden moord Wiersum

Jaouad F. (28), neef van Ridouan Taghi, had een sturende rol bij het voorbereiden van de moord op advocaat Derk Wiersum.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Nieuwe advocaat in hoger beroep Wiersum wil openheid over contact

Verdediging vraagt om opheldering over contact tussen rechters van het hof en Derk Wiersum.

HH-202252515a

Rechtbank verbiedt EenVandaag-reportage over advocaat Derk Wiersum

De rechtbank van Amsterdam heeft een reportage van EenVandaag verboden waarin een interview met Derk Wiersum te horen was.

Rechtbank Amsterdam

Zaak Wiersum blijft bij hof Amsterdam

Het hoger beroep in de zaak Derk Wiersum wordt niet verwezen naar een ander gerechtshof.

bunker

Nog geen besluit over hoger beroep zaak-Wiersum

Het Gerechtshof Amsterdam beslist volgende week vrijdag of het hoger beroep in de zaak-Wiersum wordt overgedragen aan een ander arrondissement.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Verdediging Wiersum-zaak vraagt om ander gerechtshof

De verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum willen dat een ander gerechtshof hun strafzaak in hoger beroep behandelt.

Inhoudelijke behandeling

De rechtbank Amsterdam heeft maandag twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van elk dertig jaar voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Het OM had tegen beide mannen levenslang geëist. De twee veroordeelden, Giërmo B en Moreno B., en het OM gaan in hoger beroep.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Dertig jaar cel voor moord Wiersum, veroordeelden in hoger beroep

De moordenaars van Derk Wiersum zijn maandag veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

Condoleance Derk Wiersum 2

Ook OM in hoger beroep in zaak Wiersum

Het OM in Amsterdam heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak in de zaak van de moord op Derk Wiersum.

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen de vermeende moordenaars van advocaat Derk Wiersum. Volgens het OM is op 18 september 2019 niet alleen een mens vermoord, maar ook een dienaar van de rechtsstaat. De aanslag is toe te wijzen aan de onderwereld die zich onaantastbaar waant, aldus de officier tijdens de inhoudelijke behandeling in juli.

Tijdens de behandeling bleek dat aanklagers en verdediging in de zaak-Pulheim lijnrecht tegenover elkaar staan. Het OM verwijt de twee verdachten een aanslag op de rechtsstaat. Nee, zeggen hun advocaten. Dat geldt eerder voor de aanpak van het OM.

Online_De zaak Pulheim_Advocatenblad [Adrien Stanziani]2

Levenslang of vrijspraak?

Levenslang of vrijspraak voor de vermeende moordenaars van Derk Wiersum? Aanklagers en verdediging staan lijnrecht tegenover elkaar.

JCS

OM eist levenslang tegen verdachten in zaak Wiersum

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag levenslang geëist tegen twee mannen die worden verdacht van de moord op Derk Wiersum

Bijna twee jaar na de moord op advocaat Derk Wiersum ging in juli de inhoudelijke behandeling van de strafzaak van start. Sinds de moord heeft het OM een omvangrijk dossier opgebouwd in de zogenoemde strafzaak Pulheim (de naam wordt bij toeval gekozen en heeft geen inhoudelijke betekenis). Volgens het OM is er genoeg informatie en bewijs om de inhoudelijke behandeling te starten. Na tien pro-formazittingen staat de inhoudelijke behandeling gepland voor 12 tot en met 21 juli, met uitloop naar 23 juli in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol.

De advocaten van de verdachten delen de mening van het OM overigens niet. Het is veel te vroeg om te beginnen met de inhoudelijke behandeling, stelden zij tijdens de laatste regiezitting in april. Onder meer verschillende getuigenverklaringen zouden schreeuwen om meer of zelfs een volledig nieuw onderzoek.

HH-202252515a

Zaak-Wiersum: klaar voor de start?

Bijna twee jaar na de moord op advocaat Derk Wiersum start maandag de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Wat weten we tot nu toe?

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Verdediging zaak Wiersum: ‘Meer onderzoek nodig’

'Het Openbaar Ministerie (OM) moet veel dieper onderzoek doen in de strafzaak rondom de moord op Derk Wiersum.'

Advocaat Derk Wiersum had de dag voor de moord een ‘hoogoplopend conflict’ met kroongetuige Nabil B. Wiersum vertelde er ’s-avonds ook zijn vrouw over. Het OM heeft het getuigenverhoor van de weduwe van Wiersum recentelijk aan het dossier over de moordzaak toegevoegd, bleek tijdens een pro forma-zitting in de Bunker begin maart.

HH-202252515a

Dag voor moord stevige ruzie tussen Wiersum en Nabil B.

Advocaat Derk Wiersum had de dag voor de moord een ‘hoogoplopend conflict’ met kroongetuige Nabil B. Wiersum vertelde er ’s avonds zijn vrouw over.

De weduwe van Derk Wiersum wordt voorlopig niet als getuige verhoord in het proces waarin de verdachten van de moord op Wiersum terecht staan. De verdediging van verdachte Giermo B. had om dit verhoor gevraagd. Ook Marengo-kroongetuige Nabil B. en zijn media-adviseur Peter R. de Vries worden niet als getuige opgeroepen.

HH-202252515a

Weduwe Derk Wiersum voorlopig niet als getuige verhoord

De weduwe van Derk Wiersum wordt voorlopig niet als getuige verhoord in het proces waarin de verdachten van de moord op Wiersum terecht staan.

halfs

Vlaggen halfstok ter nagedachtenis aan Derk Wiersum

De actie om vlaggen halfstok te hangen ter herinnering aan Derk Wiersum, krijgt veel belangstelling.

Prinsjesdag: Koning spreekt troonrede uit

Koning noemt moord op Derk Wiersum in Troonrede

Koning Willem-Alexander verwees dinsdag tijdens zijn Troonrede specifiek naar de aanslag op Derk Wiersum.

De Amsterdamse raad van de orde heeft de dekenprijs 2020 postuum toegekend aan Derk Wiersum.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Amsterdamse dekenprijs toegekend aan Derk Wiersum

De Amsterdamse raad van de orde heeft de dekenprijs 2020 postuum toegekend aan Derk Wiersum.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Verdachte ontkent betrokkenheid bij moord op Derk Wiersum

Eén van de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum heeft woensdag ontkent bij de zaak betrokken te zijn.

HH-202252515a

‘Verplaats zaak Wiersum naar objectieve rechtbank’

Het verzoek van advocaat Job Knoester om de strafzaak over de moord op Derk Wiersum te verplaatsen naar een andere rechtbank, is afgewezen.

HH-202252515a

Geen bewijs medeplegen Anouar T. bij moord op Wiersum

Volgens de rechtbank is er alleen bewijs voor medeplichtigheid van Anouar T. bij de moord op Derk Wiersum. Niet voor medeplegen.

HH-202252515a

Knoester verwijt OM gesloten blik in onderzoek dood Wiersum

'Politie en OM hebben geen open blik gehad om te toetsen of een ander scenario dan een geplande liquidatie heeft geleid tot de dood van Wiersum.'

Condoleance Derk Wiersum 2

Van der Goot legt verdediging van verdachte moord Derk Wiersum neer

Advocaat Tjalling van der Goot (Anker & Anker) heeft de verdediging van zijn cliënt Giërmo B., de verdachte van de moord op Derk Wiersum, neergelegd.

‘Veel wijst erop dat er geen vooropgezet plan was om Derk Wiersum te vermoorden.’ Dat stelde advocaat André Seebregts begin maart in de zwaarbeveiligde bunker in Amsterdam in de zaak tegen verdachte Anouar T. (26).

De_Bunker_-_Q2533841_-_2 twee

Seebregts: ‘Moord Derk Wiersum geen vooropgezet plan’

'Veel wijst erop dat er geen vooropgezet plan was om Derk Wiersum te vermoorden.'

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Nieuwe verdachte opgepakt in verband met moord Wiersum

De politie heeft nog een verdachte opgepakt voor de moord op Derk Wiersum. Een 31-jarige man uit Rotterdam wordt verdacht van het medeplegen van de mo

Eerste inleidende zitting

De moordenaars van Wiersum wilden al eerder toeslaan dan op woensdagochtend 18 september 2019. Het lijkt erop dat ze in diezelfde week op maandag en dinsdag zijn verrast doordat Wiersum op de fiets vertrok bij zijn woning in plaats van met de auto.

Dat zei de officier van justitie in de zaak in de zwaarbeveiligde bunker van de rechtbank in Amsterdam Osdorp. Op 15 januari vond de eerste inleidende zitting over de moord op Wiersum plaats. Tijdens deze zitting stond alleen Giërmo B. (36) terecht. Hij wordt vervolgd voor het medeplegen van moord. De tweede verdachte, een neef van Ridouan Taghi die terecht staat in het Marengo-proces, moet later voor de rechter verschijnen.

Condoleance Derk Wiersum breed 2

Moordenaars Wiersum wilden eerder toeslaan

De moordenaars van advocaat Derk Wiersum wilden al eerder toeslaan dan op woensdagochtend 18 september 2019.

Advocaat kroongetuige

De nog overgebleven advocaat van kroongetuige Nabil B. laat begin december weten de verdediging neer te leggen. Twee raadsmannen nemen de verdediging over. Zij blijven uit veiligheidsoverwegingen anoniem.

HH-202252515a

Advocaat kroongetuige Nabil B. legt verdediging neer

De nog overgebleven advocaat van kroongetuige Nabil B. stopt. Twee raadsmannen nemen de verdediging over.

politie

Nieuwe verdachte in moordzaak Derk Wiersum

De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw een verdachte aangehouden voor de moord op Derk Wiersum.

politie m

Reeks huiszoekingen in zaak Wiersum

Op zeven locaties rond Utrecht zijn huiszoekingen gedaan in verband met het onderzoek naar de moord op Derk Wiersum.

Veiligheid

De moord op Derk Wiersum heeft het gevoel van onveiligheid onder advocaten vergroot, blijkt in oktober uit onderzoek van het Advocatenblad. Een kwart van alle ondervraagden overweegt extra maatregelen.

De aanslag op 18 september was voor het Advocatenblad aanleiding om de balie via het Advocatenpanel (zie kader) te vragen naar het gevoel van veiligheid in de uitoefening van het beroep. Ruim de helft van de advocaten (59 procent) geeft aan zich weleens onveilig te voelen. Dat percentage ligt bij strafrechtadvocaten aanzienlijk hoger. Driekwart van deze groep heeft zich in de afgelopen jaren tijdens het werk weleens onveilig gevoeld.

cover9

Gevoel van onveiligheid groeit

De moord op Derk Wiersum heeft het gevoel van onveiligheid onder advocaten vergroot, blijkt uit onderzoek van het Advocatenblad.

Ferdinand Grapperhaus

110 miljoen extra voor bestrijding georganiseerde misdaad

Het kabinet investeert 110 miljoen euro extra in het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit. Advocaten worden intensiever beveiligd.

Het kabinet laat weten 110 miljoen euro extra uit te trekken voor het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit. Dat gaat onder meer naar een intensievere beveiliging van advocaten, rechters en officieren, aldus minister Grapperhaus maandag bekend gemaakt.

De moord op Derk Wiersum roept tal van vragen op. In het Advocatenblad geven zes opinion leaders en vier jonge strafrechtadvocaten hun visie.

Grapper2

Debat na de moord

Zes opinion leaders geven hun visie na de moord op Derk Wiersum. Op beveiliging, de aanpak van criminelen en de inrichting van procedures.

Jonge strafadvocaten 2

Jonge strafadvocaten na 18/9

Vier jonge strafrechtadvocaten praten samen over hun vak en wat er is veranderd sinds de moord op Derk Wiersum.

Verdediging verdachte

Advocaat Tjalling van der Goot van kantoor Anker & Anker laat half oktober weten de verdachte van de moord op Wiersum, die 1 oktober is opgepakt, te verdedigen. ‘Advocaten verdedigen niet de daad, maar de verdachte.’

vordering schadevergoeding

Tjalling van der Goot raadsman verdachte moord Derk Wiersum

Advocaat Tjalling van der Goot van Anker & Anker verdedigt de verdachte van de moord op Derk Wiersum.

Herdenking

Honderden advocaten en magistraten woonden begin oktober in Amsterdam de herdenking bij van Wiersum. Ook de ministers Grapperhaus en Dekker waren aanwezig. De herdenking was kort, sober en ingetogen. De verschillende sprekers memoreerden niet alleen de verdiensten van Derk Wiersum als strafrechtadvocaat, maar wezen ook op de gevolgen van de moordaanslag op de samenleving.

IMG_2554

Derk Wiersum in Amsterdam herdacht

Honderden advocaten hebben vrijdag in Amsterdam hun vermoorde collega Derk Wiersum herdacht.

Woensdag 18 september

De strafadvocaat werd rond half acht voor zijn woning in Buitenveldert geliquideerd. Wiersum was de raadsman van Nabil B., kroongetuige in een andere geruchtmakende liquidatiezaak waarvoor Ridouan Taghi wordt gezocht.

Wiersum was getrouwd en vader van twee jonge kinderen. Hij was advocaat sinds 2003. Hij was in dienst bij verschillende kantoren, maar dreef nu een eigen kantoor.

slide_21-1024×576-2kopie

Strafadvocaat Derk Wiersum doodgeschoten

De 44-jarige Amsterdamse strafadvocaat Derk Wiersum is woensdagochtend rond half acht op straat in Amsterdam geliquideerd

wiersum facebook

‘Ik sta altijd de underdog bij’

De geliquideerde advocaat Derk van Wiersum kwam op voor de underdog. Hij was net zijn eigen kantoor begonnen.

Vlag halfstok

‘Moord op Wiersum aanslag op rechtsstaat’

In het hele land is diep geschokt gereageerd op de liquidatie van de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum. ‘Een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat.’

Naar eigen zeggen was hij lange tijd een ‘advocaat in huis-tuin- en keukenzaken’. De megazaak van kroongetuige Nabil B. was van een hele andere orde. Wiersum zette zich in voor diverse maatschappelijk betrokken organisaties. Hij was sinds 2005 penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden. Verder was hij actief voor de stichting Dutch & Detained, die Nederlandse gedetineerden in het buitenland ondersteunt, en lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS).

Schokgolf

In het hele land is diep geschokt gereageerd op de liquidatie, zowel binnen als buiten de advocatuur. Advocaten beschrijven Wiersum als aimabel, sympathiek en kundig. In reacties spreken ze hun ongeloof en verdriet uit en leven ze mee met zijn nabestaanden. De moord wordt omschreven als een aanslag op de rechtsstatelijke functie van de advocatuur en daarmee de rechtstaat.

Wiersum was ook rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. ‘Wat hier is gebeurd, is afschuwelijk,’ laat de Raad voor de rechtspraak weten. Ook politici reageren aangedaan. ‘Dit is erger dan erg. Een nieuw hoofdstuk in de brutaliteit van de drugsmaffia. Een regelrechte aanslag op onze #rechtsstaat,’ reageert CDA-Kamerlid Chris van Dam. Premier Rutte en minister Dekker (Rechtsbescherming) noemen de liquidatie van Wiersum als advocaat van een kroongetuige ‘zeer verontrustend’. Volgens Rutte en Dekker zit de politie er bovenop.

Beveiliging

Coördinator Terrorismebestrijding onderzoekt veiligheid advocaten en rechters

Grapperhaus heeft een team geformeerd dat de veiligheid van advocaten, rechters en officieren onderzoekt

Nog op de dag van de liquidatie besloot minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een speciaal team te formeren dat onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de beveiliging van advocaten, rechters en officieren van justitie onder de loep neemt. ‘Hun veiligheid moet buiten kijf staan’, aldus Grapperhaus.

Vlag halfstok

Verschillende advocatenkantoren, alle gerechtsgebouwen en de Raad voor de rechtspraak gaven de dag na de moord op Wiersum gehoor aan de oproep van de NOvA om de vlag halfstok te hangen.

Theda Boersema

Vlaggen massaal halfstok voor geliquideerde Derk Wiersum

Verschillende advocatenkantoren en gerechtsgebouwen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de NOvA om donderdag de vlag halfstok te hangen.

Tijdens de vergadering van het college van afgevaardigden in Utrecht werd een minuut stilte in acht genomen. Beroepsgenoten konden daar een condoleanceregister tekenen. Voorafgaand aan de vergadering noemt algemeen deken Johan Rijlaarsdam alle steunbetuigingen, begrip en support ‘een hart onder de riem’.

cva derk

Rijlaarsdam: ‘Steunbetuigingen zijn hart onder de riem’

‘Vanuit vele gelederen in de maatschappij hebben wij steunbetuigingen voor de advocatuur gehoord. Dat moeten we beschouwen als hart onder de riem.'

Nieuwe advocaat

Twee dagen na de liquidatie werpt de Bredase advocaat Peter Schouten zichzelf op als raadsman van kroongetuige Nabil B. Volgens Schouten lieten kort daarop zes advocaten hem per e-mail weten tot hetzelfde bereid te zijn. Het leidt tot lovende reacties. De NOvA noemt het aanbod van Schouten een ‘zeer moedig besluit’.

peter

Bredase advocaat wil Nabil B. verdedigen

De Bredase advocaat Peter Schouten heeft zich demonstratief opgeworpen als raadsman van kroongetuige Nabil B.

nabijheidsrechter

Zitting Taghi zonder pers en publiek

De zittingen in het proces tegen Taghi op dinsdag en donderdag zijn niet toegankelijk voor pers en publiek als gevolg van de moord op Derk Wiersum.

De rechtbank Amsterdam beslist dat de inleidende zittingen in het proces tegen Ridouan Taghi en zijn vermeende criminele organisatie op dinsdag 24 en donderdag 26 september niet toegankelijk voor pers en publiek. De Amsterdamse orde van advocaten zorgde ervoor dat kroongetuige Nabil B. bijstand kreeg van een raadsman.

Op de website van de Amsterdamse orde zegt Henrichs verder dat ‘in verband met de veiligheid kan niet worden meegedeeld of inmiddels een advocaat is gevonden voor de verdere behandeling van de zaak. Hetzelfde geldt voor de maatregelen die bij de verdere behandeling van de zaak voor de advocaat van de kroongetuige zullen worden getroffen.’

henrichs

Deken nuanceert bericht over ‘nieuwe’ raadsman Nabil B.

Kroongetuige Nabil B. kreeg vorige week bijstand van een raadsman, maar daarmee heeft hij nog geen nieuwe advocaat, aldus de Amsterdamse orde.

Verdachte opgepakt

Op donderdag 3 oktober maakt de politie dat een verdachte is aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Het gaat om een man. Verdere details over de identiteit heeft de politie niet bekendgemaakt.

HH-202252515a

Man opgepakt voor moord op Wiersum

De politie heeft een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum.