Condoleance Derk Wiersum breed 2

De strafadvocaat werd rond half acht voor zijn woning in Buitenveldert geliquideerd. Wiersum was de raadsman van Nabil B., kroongetuige in een andere geruchtmakende liquidatiezaak waarvoor Ridouan Taghi wordt gezocht.

Wiersum was getrouwd en vader van twee jonge kinderen. Hij was advocaat sinds 2003. Hij was in dienst bij verschillende kantoren, maar dreef nu een eigen kantoor.

slide_21-1024×576-2kopie

Strafadvocaat Derk Wiersum doodgeschoten

De 44-jarige Amsterdamse strafadvocaat Derk Wiersum is woensdagochtend rond half acht op straat in Amsterdam geliquideerd

wiersum facebook

‘Ik sta altijd de underdog bij’

De geliquideerde advocaat Derk van Wiersum kwam op voor de underdog. Hij was net zijn eigen kantoor begonnen.

Vlag halfstok

‘Moord op Wiersum aanslag op rechtsstaat’

In het hele land is diep geschokt gereageerd op de liquidatie van de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum. ‘Een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat.’

Naar eigen zeggen was hij lange tijd een ‘advocaat in huis-tuin- en keukenzaken’. De megazaak van kroongetuige Nabil B. was van een hele andere orde. Wiersum zette zich in voor diverse maatschappelijk betrokken organisaties. Hij was sinds 2005 penningmeester van de Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden. Verder was hij actief voor de stichting Dutch & Detained, die Nederlandse gedetineerden in het buitenland ondersteunt, en lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS).

Schokgolf

In het hele land is diep geschokt gereageerd op de liquidatie, zowel binnen als buiten de advocatuur. Advocaten beschrijven Wiersum als aimabel, sympathiek en kundig. In reacties spreken ze hun ongeloof en verdriet uit en leven ze mee met zijn nabestaanden. De moord wordt omschreven als een aanslag op de rechtsstatelijke functie van de advocatuur en daarmee de rechtstaat.

Wiersum was ook rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. ‘Wat hier is gebeurd, is afschuwelijk,’ laat de Raad voor de rechtspraak weten. Ook politici reageren aangedaan. ‘Dit is erger dan erg. Een nieuw hoofdstuk in de brutaliteit van de drugsmaffia. Een regelrechte aanslag op onze #rechtsstaat,’ reageert CDA-Kamerlid Chris van Dam. Premier Rutte en minister Dekker (Rechtsbescherming) noemen de liquidatie van Wiersum als advocaat van een kroongetuige ‘zeer verontrustend’. Volgens Rutte en Dekker zit de politie er bovenop.

Beveiliging

Grapperhaus

Coördinator Terrorismebestrijding onderzoekt veiligheid advocaten en rechters

Grapperhaus heeft een team geformeerd dat de veiligheid van advocaten, rechters en officieren onderzoekt

Nog op de dag van de liquidatie besloot minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een speciaal team te formeren dat onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de beveiliging van advocaten, rechters en officieren van justitie onder de loep neemt. ‘Hun veiligheid moet buiten kijf staan’, aldus Grapperhaus.

Vlag halfstok

Verschillende advocatenkantoren, alle gerechtsgebouwen en de Raad voor de rechtspraak gaven de dag na de moord op Wiersum gehoor aan de oproep van de NOvA om de vlag halfstok te hangen.

Theda Boersema

Vlaggen massaal halfstok voor geliquideerde Derk Wiersum

Verschillende advocatenkantoren en gerechtsgebouwen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de NOvA om donderdag de vlag halfstok te hangen.

Tijdens de vergadering van het college van afgevaardigden in Utrecht werd een minuut stilte in acht genomen. Beroepsgenoten konden daar een condoleanceregister tekenen. Voorafgaand aan de vergadering noemt algemeen deken Johan Rijlaarsdam alle steunbetuigingen, begrip en support ‘een hart onder de riem’.

cva derk

Rijlaarsdam: ‘Steunbetuigingen zijn hart onder de riem’

‘Vanuit vele gelederen in de maatschappij hebben wij steunbetuigingen voor de advocatuur gehoord. Dat moeten we beschouwen als hart onder de riem.'

Nieuwe advocaat

Twee dagen na de liquidatie werpt de Bredase advocaat Peter Schouten zichzelf op als raadsman van kroongetuige Nabil B. Volgens Schouten lieten kort daarop zes advocaten hem per e-mail weten tot hetzelfde bereid te zijn. Het leidt tot lovende reacties. De NOvA noemt het aanbod van Schouten een ‘zeer moedig besluit’.

peter

Bredase advocaat wil Nabil B. verdedigen

De Bredase advocaat Peter Schouten heeft zich demonstratief opgeworpen als raadsman van kroongetuige Nabil B.

rechtbank-hamer-rechter-tucht-Pixabay-succo

Zitting Taghi zonder pers en publiek

De zittingen in het proces tegen Taghi op dinsdag en donderdag zijn niet toegankelijk voor pers en publiek als gevolg van de moord op Derk Wiersum.

De rechtbank Amsterdam beslist dat de inleidende zittingen in het proces tegen Ridouan Taghi en zijn vermeende criminele organisatie op dinsdag 24 en donderdag 26 september niet toegankelijk voor pers en publiek. De Amsterdamse orde van advocaten zorgde ervoor dat kroongetuige Nabil B. bijstand kreeg van een raadsman.

Op de website van de Amsterdamse orde zegt Henrichs verder dat ‘in verband met de veiligheid kan niet worden meegedeeld of inmiddels een advocaat is gevonden voor de verdere behandeling van de zaak. Hetzelfde geldt voor de maatregelen die bij de verdere behandeling van de zaak voor de advocaat van de kroongetuige zullen worden getroffen.’

henrichs

Deken nuanceert bericht over ‘nieuwe’ raadsman Nabil B.

Kroongetuige Nabil B. kreeg vorige week bijstand van een raadsman, maar daarmee heeft hij nog geen nieuwe advocaat, aldus de Amsterdamse orde.

Verdachte opgepakt

Op donderdag 3 oktober maakt de politie dat een verdachte is aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Het gaat om een man. Verdere details over de identiteit heeft de politie niet bekendgemaakt.

HH-202252515a

Man opgepakt voor moord op Wiersum

De politie heeft een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum.